De dyraste Star Wars-leksakerna

Star Wars-leksakerna har en speciell plats i många 70-talisters hjärtan. Troligen är det därför som de mest sällsynta leksakerna kan betinga rejäla summor på E-bay, om de är i bra skick.

Precis som när det gäller andra samlarartiklar, som frimärken, är det inte primärt vilken karaktär som leksaken föreställer som är det viktigaste, utan sällsynthet och skick. Den tredje faktorn är naturligtvis karaktärens popularitet, men det är inte viktigast. Detta blir tydligt när man ser vilka leksaker som har sålts till allra högst pris.

1. Jawa med vinylcape

Jawas är ett ökenfolk som lever på Tatooine, och livnär sig på att sälja skrot, ofta stulet sådant. Det är jawas som hittar C-3PO och R2-D2 och säljer dem till Owen Lars, Luke Skywalkers farbror.
Hur kan då dessa bifigurer ha blivit de mest eftertraktade leksakerna? Det handlar nästan helt och hållet om deras sällsynthet. När leksaksföretaget Kenner släppte sina första tolv karaktärer från Episod IV 1978 ingick en jawa med vinylcape. Efter några månader ersattes den av en jawa med mantel av vanligt tyg. Anledningen till detta var att jawan var kortare än de andra figurerna, men kostade lika mycket. Vinylcapen togs bort för att kompensera för detta faktum, vilket gjorde den extra värdefull. Det högsta noterade priset – hittills – för en jawa med vinylcape i obruten förpackning är 18 000 dollar.

2. FX-7 (medical droid)

Denna läkarrobot syns i 20 sekunder i Episod V, där den tjänstgör på rebellernas hemliga bas på isplaneten Hoth. Även i jämförelse med ettan på denna lista är det alltså en mycket perifer figur. Trots detta såldes en FX-7, tillverkad av Palitoy (som hade den brittiska licensen för leksakerna) 1980 nyligen för 12 000 dollar. Det återstår att se om fler exemplar kommer att betinga lika höga priser. Tidigare har FX-7 sålts för ungefär 100 dollar.

3. Darth Vader med teleskop-ljussabel

Precis som ettan på denna lista tillhör denna figur originalserien på tolv figurer som släpptes av Kenner, och den har en mantel av vinyl. Men det som framför allt gör denna Vader-variant eftertraktad är dess teleskop-ljussabel, som dras ut ur figurens arm. Figuren tillverkades inte i särskilt många exemplar, och ljussabeln bröts lätt av. Därför finns det få exemplar kvar i mint-skick, och det driver naturligtvis upp priset. 7000 dollar får man vara beredd att betala om man vill ha en.

4. Obi-Wan Kenobi med teleskop-ljussabel

Ännu en figur med vinylmantel och teleskop-ljussabel. Obi-Wan blev Alec Guiness mest kända roll, men kunde inte mäta sig med Darth Vader. Därför är denna figur, en av Kenners ursprungliga tolv, en aning billigare än trean på den här listan. Men det rör sig inte om många dollar i prisskillnad.

5. Vlix

Nummer fem på listan är inte en karaktär från de ursprungliga filmerna över huvud taget, utan från den animerade tv-serien Star Wars: Droids, som följer R2-D2 och C-3PO. Serien lades ned efter 13 avsnitt, men Kenner hade redan hunnit producera några prototyper. En av dem – Vlix – hamnade hos det brasilianska företaget Glasslite, som presenterade sin version 1988. De tillverkade dock inte särskilt många Vlix-figurer, och de få som finns kan betinga ett pris på upp till 4000 dollar.

För alla leksaker på denna lista gäller att priset är för en leksak i obruten förpackning. I vissa fall kan även en använd leksak betinga ett högt pris, om den är i bra skick och om förpackningen finns kvar.