Ett svenskt Star Wars

Tänk om Star Wars hade varit en svensk filmserie! Det är svårt att föreställa sig hur det skulle se ut, men däremot kan vi få en aning om hur det skulle låta.

Ett av de allra roligaste klippen på Youtube har den märkliga titeln ”Om Star Wars var svensk – originalet”. Där har man ljudsatt Star Wars med svenska skådespelares repliker från olika filmer. ”Rollbesättningen” ser ut som följer:

  • Luke Skywalker – Andreas Wilson
  • Obi-Wan Kenobi – Sven Wollter
  • Han Solo – Mikael Persbrandt
  • Prinsessan Leia – Lena Endre
  • Chewbacca – Jörgen Lantz
  • Darth Vader – Ernst-Hugo Järegård

Det genialiska

När man gör dubbningar är det svårt, för att inte säga omöjligt, att få till något som liknar läppsynk. Att casta Ernst-Hugo som Darth Vader är förvisso ett genidrag, men effekten blir ju extra bra eftersom Vader inte har några läpprörelser att ta hänsyn till. Av samma anledning fungerar Chewbaccas Björne-röst bra.

Men det finns ett annat genidrag i klippet, och det är att låta Mikael Persbrandt göra Han Solos röst. Trots att läpprörelserna inte stämmer fungerar det bra, mycket bra till och med. Det beror nog framför allt på att Persbrandt har varit med i många filmer (85 stycken, enligt Svensk Filmdatabas), och att det därför finns betydligt mer att välja på när det gäller honom än när det gäller Andreas Wilson. Men det handlar också om hur replikerna levereras. Det senare gäller för övrigt även Ernst-Hugo Järegård. Han borde verkligen ha fått provspela för rollen som Vader. För övrigt är det också kul att han kallas för ”länsman” i de nya förtexterna.

Andreas Wilson, Lena Endre och Sven Wollter gör däremot betydligt sämre ifrån sig, men inte så dåligt att det förstör upplevelsen. Detta är konst!

Det är svårt att föreställa sig hur lång tid det tagit att sätta ihop klippet. Vissa människor har för mycket fritid, helt enkelt. Det gäller också den som kan identifiera alla repliker i klippet.