Mannen bakom

Även om Star Wars har hämtat inspiration från många olika källor så skulle detta unika universum inte kunna uppstå någon annanstans än i George Lucas hjärna. Vem är då denna man, och har han gjort mer än Star Wars?

Faktum är att George Lucas gärning som regissör, manusförfattare och producent är så stor att han skulle räknas som en av de mest betydelsefulla filmskaparna även om han inte hade gjort Star Wars. Eftersom han är extremt produktiv har han även varit inblandad i en hel del mindre framgångsrika projekt, men det är inte för att ha varit medproducent för Howard the Duck och Willow som han kommer att bli ihågkommen.

Förutom Star Wars förknippas Lucas kanske framför allt med American Grafitti (på svenska Sista natten med gänget), som han regisserade och skrev manus till, och Indiana Jones-filmerna. De senare skrev han endast manus till, samt producerade. Han har även en liten roll i Indiana Jones och de fördömdas tempel. Det är framför allt som producent och manusförfattare Lucas har utmärkt sig: faktum är att han endast har regisserat sex filmer: science fiction-dystopin THX 1138, Sista natten med gänget, samt Episod IV, I, II och III av Star Wars-serien. Han har dock varit inblandad i manusarbetet till samtliga Star Wars-filmer, även om han inte skrivit manuset till den kommande The Force Awakens. Lucas sålde sitt bolag Lucasfilm till Disney 2012, och det är Disney som producerar de kommande filmerna. De kommer dock att hålla sig inom det universum som Lucas har skapat.

Priser

George Lucas har aldrig vunnit en Oscar, även om han har nominerats fyra gånger. Sista natten med gänget var nominerad 1973, i kategorierna bästa regi och bästa manus, och detsamma gällde den första Star Wars-filmen fem år senare. År 2002 ”vann” han dock ett annat uppmärksammat pris, Golden Raspberry Award för sämsta manus, som tilldelades Revenge of the Sith. Samma film fick dock ett Empire Award, i kategorin bästa sci-fi/fantasy. Över huvud taget är det i science fiction-kategorin som Lucas har vunnit priser.